(untitled) (ҚазҰУ Хабаршысы. Биология сериясы, 2015)
MirTarget бағдарламасын пайдалана отырып 18 miRNA-ның адамның 230 mRNA онкосупрессор-гендерімен байланысу сайттарын іздестіру жұмыстары жүргізілді. miR-566, miR-619-5p, miR-1268a, miR-1268b, miR-1273a,miR-1273c, miR-1273d, miR-1273e, miR-1273f, miR-1273g-3p, miR-1273h-5p, miR-1285-3p, miR-1285-5p, miR-1972, miR-5095, miR-5096, miR-5585-3p жəне miR-5585-5p-ның 2-ден 85-ке дейін нысана-гендері бар болатындығы болжалды. mRNA-ның барлық бөлімдерінде гибридизацияның бос энергиясы 90% жəне одан жоғары болатын 510 байланысу сайттары іріктеліп алынды. miRNA байланысу сайттарының кезектесіп орналасу орындары mRNA-ның екінші реттік құрылымында анықталды. miRNA-мен байланысу сайттарының кезектесіп орналасу реттілігінің онкосупрессорлық гендердің экспрессиясын реттеудегі маңызы əлі талқылану үстінде. Провели поиск сайтов связывания 18 miRNA в 230 mRNA генов-онкосупрессоров человека, используя программу MirTarget. Нами предсказано, что miR-566, miR-619-5p, miR-1268a, miR-1268b, miR-1273a, miR- 1273c, miR-1273d, miR-1273e, miR-1273f, in-miR-1273g-3p, in-miR-1273h-5p, miR-1285-3p, in-miR-1285-5p, inmiR-1972, in-miR-5095, miR-5096, miR-5585-3p и miR-5585-5p имеют от 2 до 85 генов-мишеней. Отобрано 510 сайтов связывания со свободной энергией гибридизации равной 90% и более во всех участках mRNA. Упорядоченные группы некоторых сайтов связывания с miRNA выявлены во вторичной структуре mRNA.Роль упорядоченно расположенных сайтов связывания в регуляции экспрессии онкосупрессорных генов обсуждается.