(untitled) (ҚазҰУ Хабаршысы. Биология сериясы, 2015)
Проведен скрининг сортов пшеницы селекции КазНИИЗиР на присутствие эффективных генов устойчивости к бурой и стеблевой ржавчине. С использованием молекулярных маркеров генов Lr 32 идентифицирован у 5 из 12 изученных сортов озимой пшеницы и у Lr 21 - 4 из 9 изученных сортов озимой пшеницы. Ген Sr 24 был выявлен у 10 сортов пшеницы из 13, ген Sr 36 не обнаружен у 5 сортов из 14 изученных. Полученные результаты будут использоваться для создания сортов устойчивых к бурой и стеблевой ржавчине с применением MAS-селекции ПЦР- анализ зерттелген 12 күздік бидай сорттарының 5-де Lr 32 праймері бар екенін көрсетті, олар: Наз, Арап, Майра, Фараби, Рассад, ал Lr 21 праймерлері зерттелген 9 күздік бидай сорттарының 4-інде анықталды:Қарасай, Фараби, Рассад, Нуреке. ПЦР- анализ Sr 24 гені келесі сорттарда бар екендігін көрсетті: Стекловидная 24, Алмалы, Жетысу, Қарасай, Наз, Сапалы, Фараби, Рассад, Нұреке, Арап; ал келесі сорттарда анықталмады:Юбилейная 60, Майра, Богарная 56. Бізбен зерттелген сорттарда Sr 36, Sr 24 гендерінің бары жоғы маркерлеу арқылы анықталды. Sr 24 гені келесі сорттарда анықталды, олар: Стекловидный 24, Жетысу, Қарасай, Наз,Сапалы, Фараби, Рассад, Нұреке, Арап; ал-Юбелейная-60, Майра, Богарная-56 анықталмады; Sr 36 гені келесі сорттарда анықталмады: Стекловидная-24, Алмалы, Қарасай, Юбелейная-60 жəне Богарная-56.