(untitled) (ҚазҰУ Хабаршысы. Биология сериясы, 2015)
Проведена оценка биологической активности изолятов бактерии Bacillus thuringiensis в отношении гусениц 2-3 возрастов горного кольчатого шелкопряда, боярышниковой листовертки и яблонной моли в лабораторных условиях. В результате при заражении титром спор 1х108 изоляты показали достаточно высокие результаты по отношению к вредителям, так как, их смертность варьировала от 70 до 95%. Зертхана жағдайында Bacillus thuringiensis бактериясы изоляттарының таулық жібек көбелегінің, долана жапырақ ширатқышының жəне алма күйе көбелегінің 2-3 жастағы жұлдызқұрттарына қарсы биологиялық белсенділігіне баға берілді. Нəтижесінде В результате при заражении титром спор 1х108 спора титрімен залалдау барысында изоляттар зиянкестерге қарсы жоғары нəтиже көрсетіп, олардың өлуі 70 тен 95% дейін ауытқыды.