(untitled) (ҚазҰУ Хабаршысы. Биология сериясы, 2015)
Одним из условий устойчивого развития Актюбинской области является обеспечение экологической безопасности, предотвращение риска влияния на здоровье населения негативных факторов окружающей среды. В исследовании дана оценка риска для здоровья населения загрязнения природных сред, представлены результаты накопления металлов в биологических средах детей г. Актобе. Установлены целевые показатели здоровья населения, качества окружающей среды, уровня риска для здоровья населения Ақтөбе облысының тұрақты дамуының бірден-бір шарты экологиялық қауіпсіздікті қамтамасыз ету, тұрғындардың денсаулықтарына қоршаған ортаның жағымсыз факторларының ластануы салдарының ықпалын анықтау болып табылады. Зерттеу барысында, табиғи ортаның ластануының тұрғындардың денсаулығына ықпал етуіне баға берілді, Ақтөбе қаласының биологиялық балалар орталарында металдардың жинақталу нəтижелері жеткізілді. Тұрғындар денсаулығының, қоршаған ортаның сапасы, тұрғындар денсаулығына тəуекел ету межесіне мақсатты көрсеткіштер белгіленді.