(untitled) (ҚазҰУ Хабаршысы. Биология сериясы, 2015)
Острое отравление фторацетамидом, блокатором цикла трикарбоновых кислот, приводит к выраженным нарушениям в деятельности сердечно-сосудистой и дыхательной систем. После кратковременного усиления роли гуморально-метаболической и симпатической активности отмечено постепенное устойчивое преобладание парасимпатических влияний на вариабельность сердечного ритма. Үшкарбонды қышқыл циклының блокаторы болып табылатын фторацетамидпен қатты уланғанда жүрек- қан тамырлары мен тыныс алу жүйелерінің қызметі анық бұзылады. Гуморалды-метаболиз жəне симпатикалық белсенділіктің ролін қысқа уақытқа белсендіргенде жүрек ырғағының вариабелдігіне парасимпатикалық əсердің қалыптасатыны байқалды.