(untitled) (ҚазҰУ Хабаршысы. Биология сериясы, 2015)
Гидробиологические показатели характеризуют качество воды как среду обитания живых организмов, населяющих водоем. Организмы обладают разной реакцией на воздействие загрязнителей. Это позволяет с помощью методов биоиндикации оценить степень загрязненности вод, а точнее степень вредности их для организмов, т.е. совокупного действия всех присутствующих в воде загрязнителей. Полученные результаты послужили основанием для разработки принципов организации службы биомониторинга Гидробиологиялық көрсеткіштер тірі ағзалардың тіршілік ету ортасы болып табылатын судың сапасын сипаттайды. Ағзалар ластаушылардың əсерлеріне əртүрлі реакциясы болады. Осыған байланысты биоиндикация əдісінің көмегімен судың ластану деңгейін бағалауға мүмкіндік береді, нақтырақ айтқанда судағы барлық ластаушылардың ағзаларға тигізетін жалпы əсерінің зиянды деңгейін анықтауға болады. Алынған мəліметтерді биомониторинг қызметін ұйымдастыруға қолдануға болады