(untitled) (ҚазҰУ Хабаршысы. Биология сериясы, 2011)
При прекращении распахивания начинаются восстановительные сукцессии, ведущие к исходно-подобному климаксовому состоянию растительности. Скорость восстановления исходно-подобного состояния тем выше, чем более гидроморфные экосистема. Жер жыртуды тоқтатқан кезде өсімдік жамылғысында, бастапқыға- ұқсас климакстық жағдайына сәйкесті, қайта қалпына келу сукцессиялары басталады. Экожүйенің гидроморфтығы неғұрлым жоғары болған сайын, бастапқыға-ұқсас қалпына келу жылдамдығы да соғұрлым жоғары болады.