(untitled) (ҚазҰУ Хабаршысы. Биология сериясы, 2015)
Исследовано взаимодействие 784 межгенных miRNA, 686 интронных miRNA и 49 экзонных miRNA с mRNA 54 генов участвующих в онкогенезе. Выявлены особенности взаимодействия miRNA с 5’UTR, CDS и 3’UTR mRNA каждого гена. Установлена повышенная способность miRNA связываться с 5’UTR по сравнению с CDS и 3’UTR участками mRNA. mRNA изученных генов значительно отличаются по плотности расположения сайтов взаимодействия и числу связываемых miRNA. Основной вклад в энергию взаимодействия miRNA с mRNA вносят нуклеотиды центрального участка, либо 5’- и 3’-участков miRNA. Полученные данные демонстрируют возможность регуляции с помощью miRNA экспрессии генов участвующих в онкогенезе. 784 генаралық, 686 интронды miRNA мен 49 экзонды miRNA-ның 54 онкогенезде қатысатын генмен байланысуы зерттелді. miRNA-ның əрбір геннің mRNA-ның 5’UTR, CDS жəне 3’UTR-мен байланысу ерекшеліктері анықталды. miRNA-лар mRNA-ның 5’UTR-мен, CDS пен 3’UTR салыстырғанда байланысу қабілеті жоғарырақ екені көрсетілді. Зерттелген гендердің mRNA сайттардың орналасу тығыздығы мен байланысатын miRNA саны бойынша бір-бірінен өзгешеленеді. miRNA мен mRNA байланысындағы энергиясын құрауда miRNA-ның орталық бөлігі немесе 5’- мен 3’-бөлігі негізгі үлес алуы мүмкін. Алынған нəтижелер онкогенезге қатысатын гендердің экспрессиясының miRNA-мен реттелу мүмкіндіктерін көрсетеді.