(untitled) (ҚазҰУ Хабаршысы. Биология сериясы, 2015)
Работа посвящена изучению влияния высокомолекулярного гиалуронана, являющегося компонентом межклеточного матрикса, на супрессорную активность Тreg-клеток периферической крови здорового человека c фенотипом CD4+CD25+FoxP3+, обеспечивающих толерантность к собственным антигенам. Гиалуронан усиливал у части доноров супрессорную активность Тreg-клеток в отношении пролиферации эффекторных Т-лимфоцитов, у другой части снижал ее независимо от формы его презентации Тreg-клеткам (растворимая или фиксированная на твердой фазе). Гиалуронан не влиял на продукцию IL-10 Тreg-клетками. В свою очередь,Т-супрессорная активность не была связана с продукцией IL-10 Treg-клетками. Обсуждаются предполагаемые механизмы влияния гиалуронана на развитие супрессии, опосредованной Тreg-клетками. Разработанные в работе методические подходы к изучению Treg-клеток с помощью гиалуронана могут быть полезны для исследований нарушения нормальной Treg-зависимой иммуносупрессии при аутоиммунопатологии и при раке. Бұл жұмыс сау адамдардың шеткі аймақтық қанындағы Treg-жасушалардың супрессорлық активтілігіне, жасуша аралық матрикстің компонетті болып табылатын жоғары молекулалық салмақтағы гиалуронанның әсерін зерттеуге арналған. Гиалуронан бір бөлек донорларда эффекторлық Т жасушалардың пролиферациясына, Treg жасушалардың супрессорлық активтілігін күшейтсе, ал басқа бір бөлігінде оны төмендетті. Гиалуронан Treg- жасушалардың IL-10 продукциясына әсер етпеді. Өз кезегінде, Т супрессорлық активтілік, Treg-жасушалардың IL-10 продукциясымен байланысы болмады. Treg-жасушаларымен гиалуронанның супрессия дамуындағыболжамды әсер механизмі талқылануда. Бұл жұмыстағы гиалуронның көмегімен Treg жасушаларын зерттеуге арналған жетілдірілген әдістемелік жолдар, онкологиялық және аутоиммундық аурулар кезіндегі иммундық супрессияға байланысты қалыпты Treg-тің кемістігін зерттеу үшін пайдалы болуы мүмкін.