(untitled) (ҚазҰУ Хабаршысы. Биология сериясы, 2015)
Лактобактерии проявляют выраженное пробиотическое действие на организм. Перспективным направлением является поиск новых штаммов пробиотических лактобактерий. В нашей работе культуры были изолированы из традиционных казахских кисломолочных продуктов. В данном исследовании используются классические микробиологические методы по изучению биологических характеристик лактобактерий, а также оценка генотоксических свойств методом ДНК-комет in vitro. Из различных регионов Казахстана выделено 148 изолятов.Изучены их пробиотический потенциал. Отобраны 20 пробиотически активных штаммов бактерий. Лактобактериялардың организмге пробиотикалық әсері айқын. Пробиотикалық лактобактериялардың жаңа штамдарын іздестіру перспективті бағыт болып табылады. Біздің жұмысымызда культуралар қазақтың дәстүрлі сүт қышқылды тағамдарынан бөлініп алынды.Осы зерттеуде лактобактериялардың биологиялық сипаттамасын аңықтау мақсатында классикалық микробио- логия әдістері қолданылды, сондай-ақ генотоксикалық қасиеттері ДНҚ-комет in vitro бағаланды. Қазақстанның түрлі аймақтарынан 148 изолят бөлініп алынды.Олардың пробиотикалық шамасы зерттелді. Пробиотикалық белсенділігі жоғары 20 бактерия штамдары іріктелініп алынды