(untitled) (ҚазҰУ Хабаршысы. Биология сериясы, 2015)
Корневые культуры, полученные с использованием диких, немодифицированных штаммов почвенной агробактерии, представляют большой практический интерес с точки зрения их биологической безопасности для создания фитопрепаратов на основе лекарственных растений. В результате инокуляции эндемика рода Hedysarum– H. enaffae штаммом почвенной агробактерии Agrobacterium rhizogenes 15834Sw были получены корневые культуры − изолированные и трансформированные корни (hairy roots) и изучены их морфологические особенности. Изолированные корни отличались темной окраской, оба типа корней обладали способностью к стеблевому органогенезу. Hairy roots обладала светлой окраской и представляла собой смесь четко выраженных корней с небольшим количеством пролиферирующих суспензионных клеток, которые отделяются от рыхлой поверхности растущих корней и растут в виде суспензии. Оба типа корней имели высокую скорость роста, ростовые индексы после культивирования их в течение 8 недель составляли 30 у изолированных и 50 у hairy roots. Топырақ агробактерияларының модификацияланбаған жабайы штамдары көмегімен алынған тамыр культуралары биологиялық жағынан қауіпсіз болғандықтан дәрілік өсімдіктер негізінде жаңа фитопрепарат шығаруда үлкен практикалық қызығушылық туғызып отыр. Agrobacterium rhizogenes 15834Sw топырақ агробактерияларының штамы көмегімен Hedysarum туысына жататын H. enaffe эндемигін иннокуляциялау нәтижесінде оқшауланған жане трансформацияланған тамыр культуралары алынып, олардың морфологиялық ерекшеліктері зерттелді. Оқшауланған тамырлар қара түсті бояуымен (түсімен) ерекшеленді және тамырдың екі өсіп келе жатқан тамырдың борпылдақ қабатынан бөлініп, суспензия ретінде өсетін пролиферациялаушы суспензиялық клеткалар тобы бар айқын көрінген тамырлар қоспасы ретінде болды. Тамырлардың екі типініңде өсуі жоғары жылдамдықта болды, 8 апта бойы культивирлегеннен кейін олардың өсу индексі оқшауланғантамырлар үшін 30, ал hairy roots үшін 50-ді құрады.