(untitled) (ҚазҰУ Хабаршысы. Биология сериясы, 2015)
Проведен полный статистический анализ флуктуирующей асимметрии 8 билатеральных признаков фолидоза разноцветной ящурки (Eremias arguta) с южных предгорий Жетысуского Алатау (юго-восток Казахстана, Коныроленская впадина). Направленная асимметрия отсутствует и проявляемый тип асимметрии является флуктуирующим. Исключение составил признак «количество чешуй до сгиба колена » (достоверно больше у самок слева, чем справа (Р≤0,05)). Два признака оказались размер- зависимыми у самок, и они исключены из списка характеристик, которые можно использовать для дальнейшего анализа. Оңтүстік Жетісу Алатау (Оңтүстік- Солтүстік Қазақстан, Қоңырөлең ойпатынан) түрлі- түсті кесіртке (Eremias arguta) 8 фолидоздың билатеральдық белгілерінің флуктуациялық асимметриялығына толық статистикалық талдау жүргізілді. Бағытталған асимметриясы жоқ және көрінген асимметрия түрі флуктуациялық болып табылды. Ерекшелік белгісі «қабыршақ саны тізе бүгіндісіне дейін» екендігін көрсетеді (ең анығы аналықтың оң жағына қарағанда (Р≤0,05), сол жағында көбірек). Екі белгісі де аналықтың дене мөлшеріне сәйкес болды, сондықтан олар келешектегі талдаулар үшін сипаттама тізімінен шығарылып тасталды. Билатеральды белгілердің флуктуцациялық асимметрияда жыныстық ерекшеліктерінің болмайтыны көрсетілді.