(untitled) (ҚазҰУ Хабаршысы. Биология сериясы, 2015)
Работа посвящена изучению лекарственного растения Polygonum undulatum Murr., произрастающего в урочище Уйтас (Заилийский Алатау). Рассматриваемая популяция Polygonum undulatum была обнаружена в Каскеленском ущелье, урочище Уйтас, координаты по GPS-навигации N43000.960/ и E 076038.117/, на высоте 2341 м над уровнем моря в злаково-разнотравной ассоциации с редким участием таволги на склоне южной экспозиции, крутизной 45-50°, почва – горный чернозем, проективное покрытие составило 100%. В результате работы была исследована популяция горца волнистого, проведены геоботаническое и флористическое описания сообществ, собраны видовые гербарные образцы и определена площадь зарослей, урожайность, эксплуатационный запас и возможные ежегодные заготовки растительного сырья горца волнистого в Алматинской области. Установленный объем возможных заготовок соответствует нормам сбора лекарственного растительного сырья. Жұмыс Үйтас шатқалында (Іле Алатауы) өсетін Polygonum undulatum Murr. дәрілік өсімдігін зерттеуге арналған. Қарастырылатын Polygonum undulatum популяциясы Қаскелең және Үйтас шатқалдарында табылды. GPS-навигация бойынша координаттары N 43000.960/, E 076038.117/, теңіз деңгейінен биктігі 2341 м, жартас биіктігі 45-50º оңтүстік экспозициясындағы жотада астық әртүрлі шөпті қауымдастықта тобылғының сирек қатысуымен, топырақ – таудың қарашірігі (қара топырағы), проекциялық жабыны– 100 % құрады. Жұмыс нәтижесінде Алматы облысындағы olygonum undulatum популяциясы зерттелді, қауымдастықтардың геоботаникалық және флористикалық сипаттамасы жүргізілді, гербарий үлгілері жиналды және шіліктердің ауданы, өнімділігі, эксплуатациялық қоры мен өсімдік шикізатын болжамды дайындау анықталды. Анықталған шикізатты дайындау мөлшері дәрілік өсімдік шикізатын жинау нормаларына сәйкес.