(untitled) (ҚазҰУ Хабаршысы. Биология сериясы, 2015)
Мақалада Қазақстан Республикасының оңтүстік аймақтарында агротехникалық шараларға сай өсірілген картоптың микробиологиялық ластануы зерттелген. Картоптың сапалы өнімдерін алуда және топырақтың құнарлылығын сақтауда сол аймақтың климаттық жағдайы, ауыспалы егісті пайдалану, гербицидтерді,инсектицидтерді және гербицидтерді дұрыс қолдану ерекшеліктеріне байланысты болатыны көрсетілген.Картоптың Ақсор, Тоқтар және Тамыр сұрыптарының бұзылмаған және бұзылған белгілері бар сұрыптарында сақталудың барлық кезеңдерінде ашытқыш саңырауқұлақтардың Saccharomyces, Rodotorula, Torulopsis,Debarymyces туыстары кездесті. Микробиологиялық зерттеулер бойынша алынған нәтижелер Қазақстан Республикасында қолданылатын нормативтік талаптарға сай екені анықталған. Ашытқыш саңырауқұлақтардың сандық көрсеткіштері және түрлік құрамы картоп өнімдерінің сақталу кезеңдеріне (6-7 ай ) рұқсат етілген шектеулерден аспаған және бұл өнімдер тамақтық мақсатта пайдалануға жарамды. В статье рассмотрены результаты исследования микробиологических показателей картофеля на стадиях хранения с учетом специфики агротехнологий на примере 2-х хозяйств южного региона Казахстана. При этом выяснено, что немаловажную роль в получении качественной овощной продукции и сохранении плодородия почвы играют климатические условия, севообороты, применение, гербицидов, пестицидов, инцектицидов, удобрений в зависимости от региональных особенностей.