(untitled) (ҚазҰУ Хабаршысы. Биология сериясы, 2015)
Мақалада Қарашеңгел аң шаруашылығында және Сырдария өзеніндегі питомникте қайта жерсіндірілген бұқар бұғысының (Cervus elaphus bactrianus Lydekker, 1990 ішек құрттарының түрлері,экологиясы мен биологиясы туралы алғашқы мәліметтер берілген. Зерттеу нәтижесінде бұқар бұғысы, гельминтоздарды таратуда рөлі ауылшаруашылық малдары үшін болмашы ғана. Біріншіден, жабайы мал саны шектеулі, олар жайылымның шектелген қиын басқалар үшін қолайсыз орындарда да мекендейді және ол жабайы жануарларды аң шаруашылығының территориясында арнайы қорғайды және олар ұзақ миграция жасамайды. Екіншіден, осы жабайы бұқар бұғысы күйісқайырушылар гельминтофаунасы үй малымен салыстырғанда өте аз кедей болып келеді. Табиғаттағы мекендеу жағдайында тұяқтылардың денсаулығына: фасциолалар, сетарийлер, скрябинемалар, ішек-асқазан стронгиляттары (әсіресе маршаллагиялар, гемонхтар, нематодирлер) өте қауіпті болып табылады.Жабайы тұяқты аңдар үшін гельминтоздар қауіпті болып келетін мезгіл аңдардың иммунитеттері төмендеген кезде, яғни қыс соңы, көктем басында жабайы аңдардың санының азаюуына әсер етеді. Приведен видовой состав и освещены некоторые вопросы экологии и биологии гельминтов редкого вида бухарского оленя (Cervus elaphus bactrianus Lydekker, 1990) в Карачингильском охотничьем хозяйстве и в питомнике поймы реки Сырдарьи Южного Казахстана.