(untitled) (ҚазҰУ Хабаршысы. Биология сериясы, 2015)
Жұмыста бактриан (Camelus bacterianus) және дромедар (Camelus dromedaries) түйе еттерінің тағамдық құндылығы және биологиялық қасиеттері зерттелді. Зерттеулер түйе етінің басқа мал еттерінен кем түспейтін сапалық қасиетке және қоректік құндылыққа ие екендігін дәлелдеді. Түйе еті дамушы елдерде өте маңызды жануар еті болып саналады, бірақ оның еті құрамындағы майдың аз мөлшеріне және сәйкесінше жартылай қанықпаған май қышқылдарына бай болуына байланысты маңызды орынды иеленіп жүр. Түйе еті тері және шырышты қабаттың, жүйке және ас қорыту жүйелерінің саулығына пайдалы. Ет құрамына кіретін микроэлементтер қан құрамындағы қант мөлшерін реттеп отырады. Түйе еті құрамында антиоксиданттар кездеседі. Түйе еті басқа мал еттерінен ет құрамындағы бұлшық ет аралық майларының пайыздық мөлшерінің мал жасының ұлғаюына байланысты кемитіндігімен ерекшеленеді, бұл қасиет тек түйе етінде ғана байқалған, сондықтан да түйе еті басқа мал етімен салыстырғанда майы аз, денсаулыққа пайдалы тағам болып есептеледі. В работе приведены результаты исследования пищевой и биологической ценности мяса бактрианов (Camelus bacterianus) и дромедаров (Camelus dromedaries). Верблюжатина полезна для здоровья кожи и слизистых оболочек, нервной и пищеварительной систем. Микроэлементы, входящие в состав мяса, регулируют сахар в крови.Мясо верблюда содержит антиоксиданты. Результаты исследования показали, что мяса верблюдов по качественным свойствам и питательным ценностям не отличаются от других видов мяса. Полезные свойства верблюжьего мяса обусловены наименьшим содержанием жира и холестерола.