(untitled) (ҚазҰУ Хабаршысы. Биология сериясы, 2015)
Бұл мақалада Іле Алатауы ортаңғы белдеуіндегі өсімдіктер қауымдастықтарында кездесетін Potentilla asiatica Juz., Potentilla canescens Bess., Galium aparine L., Artemisia dracunculus L., Galatella fastigiiformis Novopokr. сияқты доминант түрлердің вегетативтік мүшесі сабақтың анатомиялық құрылысы ерекшеліктері және биометриялық көрсеткіштері зерттелді. Іле Алатауы ортаңғы белдеуіндегі өсімдіктер қауымдастықтарында кездесетін Potentilla asiatica Juz., Potentilla canescens Bess., Galium aparine L., Artemisia dracunculus L., Galatella fastigiiformis Novopokr. сияқты доминант түрлердің жапырақтары және сабақтарының өскен ортасына байланысты анатомиялық құрылысы ерекшеліктері және биометриялық көрсеткіштері анықталды. Зерттеуге алынған өсімдіктер сабақтарының анатомиялық құрылыстарында ксилема түтіктері үлкен және едәуір кең жарықты екені байқалады, яғни суды құрамындағы еріген заттарымен бірге жақсы өткізуге қабілетті. Демек, өсімдіктер сабақтарының анатомиялық құрылысындағы мұндай ерекшелік бұл өсімдіктердің Іле Алатауының ортаңғы белдеуіндегі экологиялық өсу ортасына байланысты. В статье были изучены особенности анатомического строения и биометрические показатели стеблей некоторых доминантов растительных сообществ среднегорья Заилийского Алатау, таких видов, как Potentilla asiatica Juz., Potentilla canescens Bess., Galium aparine L., Artemisia dracunculus L., Galatella fastigiiformis Novopokr. Определены особенности анатомического строения и биометрические показатели стебля растений Potentilla asiatica Juz., Potentilla canescens Bess., Galium aparine L., Artemisia dracunculus L., Galatella fastigiiformis Novopokr. в зависимости от места их произрастания.