(untitled) (ҚазҰУ Хабаршысы. Биология сериясы, 2026)
Бұл зерттеуде Lactobacillus туысына жататын бактерияларының әртүрлі мәдениеттерін араластыру арқылы лактозасыз ашытқы дайындау жолдары қарастырылады. Зерттеу генетикалық немесе жүре пайда болған лактаза тапшылығы бар адамдар үшін пробиотикалық өнімдерді әзірлеудің маңыздылығын атап өтеді. Зерттеу әдістемесі штамдардың биосәйкестілігін, қышқыл түзу қабілетін және тіршілікке қабілеттілігін талдауға негізделген. Бұл Қазақстанның Ақмола облысындағы үй жағдайында дайындалған ашытылған сүт өнімдерінен бөлінген аралас штаммдар негізінде лактозасыз ашытқы жасауға мүмкіндік берді. Нәтижелер бойынша LB. acidophilus және LB. rhamnoses штаммдарынан тұратын №11 консорциум-лактозасыз ашытқы өндірудің технологиялық сызбасын әзірлеуге ең қолайлы жол болып табылады. Зерттеу жұмысының мақсаты LB. acidophilus және LB. Rhamnoses бактерияларын лактозасыз ашытқы өндірудің технологиялық схемасын әзірлеу үшін ашытқы мәдениеттері ретінде пайдалану. Жұмыстың практикалық маңыздылығы LB. acidophilus және LB. rhamnoses штамдарын табиғи лактозаны ыдырататын сүтқышқылды микроағзалар ретінде пайдалану қолайлығында. Зерттеу жұмыс нәтижелерінің практикалық маңыздылығы-тағам өнеркәсібінде лактозасыз сүт өнімдерін өндіруде қолдануға болады. Бұл жұмыс микробиология, тамақ өнеркәсібі, медицина және биотехнология сияқты білім салаларын қамтиды.