(untitled) (ҚазҰУ Хабаршысы. Биология сериясы, 2026)
Қабыну – қандай да болсын патогендік әсерлерден туындаған за қымдану про цесіне қарсы пайда болатын әмбебап, генетикалық тұрғыдан бағдарланған, әрі за лалды әсер ошағын жоюға не шектеуге бағытталған ре акциялар кешені. Қабыну ре акциясы –туа біткен иммунитеттің не гізгі механизмдерінің бірі, оның биологиялық мағынасы ағзаны патогендерден қорғап қана қоймай, за қымдалған тіндерді бір қалыпта ұстап тұру және қалпына келтіру болып табылады. Қабыну механизмдерін терең түсіну өте маңызды, өйткені адамның белгілі ауруларының 70%-дан астамы қабыну про цесімен байланысты, со ның ішінде аутоиммунды, не йродегенеративті, жүрек-қантам ырлары аурулары, қант диабеті және қатерлі ісік бар. Заманауи ғылым мен медицинада қабыну про цестері кезіндегі ағзаның жағдайын жан-жақты бағалауға мүмкіндік беретін әдістер мен құралдардың алуан түрі бар. Ағзадағы про цестерді на қты уақыт аралығында бақылау әдістерін пайдалану жылдан жылға қолжетімді, әрі клеткалық про цестерді дина микасын түсіну барысында оңтайлы бола бастады. Иммундық жасушалардың дина микасын бақылау үшін қолданылатын за манауи құралдардың бірі – виталды микроскопия. Атаулы мақала иммундық ре акцияны қалыптастыруға қатысатын механизмдерді зерттеу үшін мультифотонды микроскопия әдісінің рөлін сипаттайтын зерттеулерді зерделеугеарналған. Мультифотонды микроскопия фотондардың тірі тканьдердің терең қабаттарына ену қабілетіне не гізделген және фотоуыттылығы төмен әдіс. Бұл әдісті қолдану жасушалық миграция, жасушалардың өзара әрекеттесуі сияқты жасушалық про цестердің барысын бақылауға, со ндай-ақ неврология, кардиология және басқа салалардағы биологиялық жүйелер мен жасушалар дина микасына зерттеулер жүргізуге мүмкіндік береді.