(untitled) (ҚазҰУ Хабаршысы. Биология сериясы, 2025)
Мақалада Қызылорда облысы шегіндегі Сырдария өзені аңғарының шөлейт бөлігіндегі өсімдіктерінің құрамы мен құрылымына әртүрлі бұзылу факторларының әсері қаралады. 2015-2023 жылдары жүргізілген зерттеулер нәтижесінде мал жаюдың қарқынды болуынан, тиімсіз күріш себуден, техногендік және көліктік әсерден, сондай-ақ антропогендік жүктеменің басқа да түрлерінен өсімдік жамылғысының кең тозуын анықталды. Неғұрлым қираған учаскелер түрлік байлықтың төмендеуімен Peganum harmala, Zygophyllum fabago, Pseudosophora alopecuroides және т.б. сияқты арамшөпті және уытты өсімдіктердің, жемдік және экологиялық құнды түрлерінің ығыстырылуымен сипатталады. Мақаланың қорытындылары аридті климат жағдайында тозған жерлерді оңалту және орнықты пайдалану жөніндегі бағдарламаларды әзірлеу кезінде бұзылу дәрежесін ескеру қажеттігін атап көрсетеді.