(untitled) (ҚазҰУ Хабаршысы. Биология сериясы, 2025)
Мақалада Іле Алатауының Түрген шатқалында сирек кездесетін, эндемдік түр Rosa potentilliflora Chrshan. et. M. Pop. кездесетін өсімдіктер қауымдастықтарының флорасына талдау жасалынған. Қауымдастық құратын өсімдіктердің бірінші орында Fabaceae Lindl.,тұқымдасы 10 түрден тұрады немесе флораның 12,6%-ын құрайды. Екінші орында Labiatae Juss.және Asteraceae Dumort. тұқымдастардан тұрады. Олардың әрқайсысында 8 түрден бар немесе флораның 10,1% құрайды. Үшінші орында Poaceae Gaertn.және Rosaceae Juss.тұқымдастарынан тұрады олардың әрқайсысында 7 түрден бар немесе флораның 8,8% құрайды. Төртінші орында Apiaceae Lindl. және Scrophulariaceae Lindl. тұқымдастарынан тұрады. Олардың әрқайсысында 4 түрден бар немесе флораның 5,06% құрайды. Қалған тұқымдастардың әрқайсысында 3-тен, 2-ден түрлер бар. Мұндай жағдайда өрт шығып кету қаупі болып тұрады. Мұның екеуіде аз ғана жерде өсетін, таралу аумағы шектеулі, эндемдік түр Rosa potentilliflora өсімдігі үшін аса қауіпті. Сондықтанда Іле Алатауы ұлттық паркі мен Түрген орман шаруашылығы секілді мекемелердің жауапты қызметкерлері Rosa potentilliflora өсімдігінің қорғауды қажет ететін эндемдік түр екендігінен хабардар болулары тиісті және оны үнемі бақылауда болады.