(untitled) (ҚазҰУ Хабаршысы. Биология сериясы, 2025)
Iris Tourn. ex L. туысы – Iridaceae Juss тұқымдасының және бүкіл Asparagales тәртібінің ең үлкен тұқымдасының бірі. және оның жоғары сәндік қасиеттерімен тартатын. Зерттеу нысаны — Қызыл кітапқа енген, Juno Tratt. тұқымдасынан Iris тұқымдасына қайта тіркелген баданалы шиқылдақ түрі Iris kuschakewiczii B. Fedtsch. Экспедициялық сапарлар материалдары мен отандық және шетелдік коллекциялық қорлардың гербарий парақтары талданды: Ботаника және фитоинтродукция институты (АА, Алматы, Қазақстан), М. В. Ломоносов атындағы Мәскеу мемлекеттік университеті (МW, Мәскеу, Ресей), В. Л. Комаров атындағы Ботаника институты (LE, Санкт-Петербург, Ресей), Өзбекстан Республикасы Ғылым академиясының Ботаника институты (TASH, Ташкент, Өзбекстан), Өсімдіктердің биологиясы және биотехнологиясы институты (ӨББИ, Алматы, Қазақстан), Нью-Йорк ботаникалық бағы (NY, Нью-Йорк, АҚШ), Мичиган университеті (MICH, Мичиган, АҚШ), Кью гербарий қоры, Корольдік Ботаникалық Бақтар (K, Лондон, Англия). Сондай-ақ жұмыста келесі электрондық платформалар қолданылды: «Жаһандық биоәртүрлілік туралы ақпарат орталығы» (GBIF), iNaturalist» (iNaturalist), және «Плантариум.