(untitled) (ҚазҰУ Хабаршысы. Биология сериясы, 2025)
Ішек микробиотасы мен нейродамудың бұзылыстары арасындағы күрделі байланыс зерттеудің маңызды саласына айналды, әсіресе аутизм спектрінің бұзылысында (АСБ). Бұл клиникалық зерттеу екі жасар қыз баланың АСБ диагнозына дейінгі ішек микробиотасының өзгерістері туралы бұрын-соңды болмаған бойлық дәлелдемелерді ұсынады. Зерттеудің мақсаты ерте жастағы микробиомның динамикасын және оның кейінгі АСБ дамуымен ықтимал байланысын сипаттау болды, бұл нейродамудың бұзылыстарындағы ішек-ми осінің түсінігін кеңейтуге үлес қосты. Біз шотган метагеномдық секвенирлеуді қолдана отырып, нәрестенің туғаннан бастап 18 айға дейінгі микробиом құрамын бақылап, оны 215 бақылау үлгісімен салыстырдық. Біздің әдіснамамыз BioBakery жиынтығын қолданып жан-жақты биоинформатикалық талдауды қамтыды, оның ішінде MetaPhlAn 4 таксономиялық профильдеу және HUMAnN 3 функционалдық профильдеу бар. Зерттеу өмірдің бірінші айынан бастап, АСБ-ның клиникалық көрінісіне дейін Bacteroides, әсіресе B. fragilis мөлшерінің тұрақты және айтарлықтай жоғарылағанын анықтады. Атап айтқанда, функционалдық талдау негізінен Bacteroides-пен байланысты кобаламин биосинтезі гендерінің жоғарылауын көрсетті, бұл B12 дәруменінің метаболизміне ықтимал әсерін көрсетеді. Бұл өзгерістер пробиотикалық араласуға қарамастан сақталды, бұл тұрақты дисбиотикалық жағдайды көрсетеді.