(untitled) (ҚазҰУ Хабаршысы. Биология сериясы, 2025)
ІҚМЛВ Қазақстандағы мал шаруашылығы үшін елеулі қауіп төндіреді. Жұмыста 2024 жылғы серологиялық және молекулалық диагностика әдістерін қолдану арқылы алынған деректер негізінде ІҚМЛВ таралуының кешенді талдауы ұсынылған. ИДР, ИФТ және НТПР әдістерінің сезімталдығы мен ерекшелігі бағаланды. Серологиялық әдістер ІҚМЛВ-ның жануарлар арасында жоғары серопреаленциясын көрсетті, сонымен қатар ИФТ ИДР-мен салыстырғанда жоғары сезімталдықты көрсетті, бұл статистикалық маңызды нәтижелермен расталды (p < 0.05). НТПР белсенді инфекциялардың аз мөлшерін анықтады, бұл көптеген жұқтырған жануарларда аурудың жасырын сипатын көрсетеді. ИДР мен НТПР арасындағы корреляция коэффициенті 0.791 (p = 0.011) болды, бұл әдістер арасындағы жоғары келісімділікті көрсетеді. Алайда ИФТ мен НТПР арасындағы корреляция әлсіздеу болып шықты (r = 0.461, p = 0.212), бұл осы тесттердің диагностикалық табиғатының айырмашылығын көрсетеді. Алынған деректер Қазақстандағы ІҚМЛВ эпизоотиялық жағдайын және эпидемиологиялық бақылауды неғұрлым дәл бағалау үшін кешенді тәсілді қолдану қажеттілігін атап көрсетеді.