(untitled) (ҚазҰУ Хабаршысы. Биология сериясы, 2025)
Зерттеуде Жамбыл облысындағы Тараз қаласына жақын жерде орналасқан фосфор зауытының шығарындыларының топырақтың экологиялық қызметіне, оның ішінде биоиндикатор ретіндегі топырақ фаунасының белсенділігіне кері әсері облыстан 10 км қашықтықтағы аймақтағы топырақтармен салыстырғанда зерттеледі. өсімдік. Топырақ фаунасы топырақтың құнарлылығы, өсімдік қалдықтарының гумификациясы және минералдануы, сондай-ақ оның физика-химиялық сипаттамаларын жақсартатын тұз режимі мен топырақ реакциясының өзгеруі сияқты топырақ қасиеттерінің қалыптасуында маңызды рөл атқарады. Сонымен қатар, топырақ жануарларының белсенділігі топырақтың түйіршікті құрылымының қалыптасуына ықпал етеді, бұл оны қоршаған орта әсерлеріне төзімді етеді. Зерттеу барысында топырақ фаунасының бір бөлігі ретінде Collembola тұқымдасына жататын Isotoma, Folsomia, Onychinus, Hypogastrus (ұзын аяқты жәндіктер) түрлері зерттелді. Onychinus түрі басқа түрлерге қарағанда құмтас қабатында 0–5 см және 5–10 см тереңдікте жиі кездесетіні анықталды. Қозғалысы аз Folsomia түрі топырақтың терең қабаттарында (5–10 см) ғана кездеседі. Oribatei (топырақ кенелері) өкілдерінің ішінде 5–10 см қабатта тек Zygoribatula түрі байқалады, сонымен қатар гемиптерада кездесетін түрлер (қағалар), соның ішінде Lasius Niger ...