Сhlamydomonas reinchardtii-дің мутантты штамдарын алу және оның фенотиптік қасиеттерін зерттеу. Получение мутантных штаммов Сhlamydomonas reinchardtii и исследование его фенотипических характеристик. (Experimental biology, 2015)
УК мутагенез микробалдырлардың мутантты дақылдарын ала отыра ластанған су экожүйелерін биотестілеу мүмкіншілігін беретін маңызды әдістердің бірі. УК- сәулесімен сәулелендіру химиялық мутагенезбенсалыстырғанда маңыздылығы жоғары мутагендеу әдістерінің бірі, яғни УК мутагенез ластануды төмендету,қолдану қарапайымдылығы, өсірудің залалсыз жағдайын қамтамасыз ету секілді бірқатар артықшылықтарға ие.Зерттеме барысында жабайы және Chlamydomonas reinhardtii (CC 1021) жасыл мутантты микробалдырдақылының фенотиптік сипаттамалары анықталды. Нәтижесінде 1 мин сәулелендіру арқылы мутанттыCC1021Mut1 дақылы таңдап алынды. Қатты және сұйық орталардағы мутантты дақыл жабайы дақылғақарағанда колонияларының көлемі, түсі секілді жоғарғы фенотиптік көрініске ие. Микроскоптау мутанттыклеткалардың жабайы клеткалардан клетка көлемі мен түсі бойынша анық ерекшеленетінін көрсетті.УФ мутагенез является мощным инструментом для получения мутантных штаммов микроводорослей дляиспользования в биотестировании загрязненных водных экосистем. УФ-облучение является сильныммутагенным веществом, по сравнению с химическим мутагенезом, УФ мутагенез имеет ряд преимуществ, такие как уменьшает загрязнения, простота в использовании, и стерильные условия выращивания. В данном исследовании были изучены фенотипические характеристики диких и мутантных штаммов зеленоймикроводоросли Chlamydomonas reinhardtii (CC 1021). В результате были отобраны мутантные колонииштамма CC1021Mut1, полученные после 1 мин облучения. Мутантный штамм имеет отличные фенотипические признаки от дикого штамма, такие как размер и цвет колоний на твердой и жидкой средах. Микроскопирование показало, что мутантные клетки отличаются по размеру и цвету от клеток дикого типа.
Keywords: УФ-мутагенез; Chlamydomonas reinhardtii CC 1021 Mut1 мутантты штамы; фенотип (түсі ашық жасыл және мөлшері кіші колониялар); мутантный штамм Chlamydomonas reinhardtii CC 1021 Mut1; фенотип (колонии светло зеленого цвета и малого размера)