Генетическая природа наследственных болезней крупного рогатого скота и молекулярно-генетические методы их диагностики. Ірі қара малындағы тұқымқуалаушылық ауруларының генетикалық себептері және оларды балаудың молекулярлық-генетикалық әдістері. (Experimental biology, 2015)
В данной статьерассматривается роль точечной мутации в этиологии наследственных болезней крупногорогатого скота, авторами для детекции генетических дефектов BLAD, BC, CVM,DUMPSу племенных быков-производителей был использован метод полимеразной цепной реакции и ПДРФ анализа. Установлено, чтоплеменные быки отечественной селекции являются свободными от вредных генетических мутации. Аталған мақалада ірі қара малында тұқымқуалаушылық аурулардың пайда болуында нүктелік мутацияныңмаңызхы қарастырылған, авторлар асыл тұқымды бұқаларда генетикалық кемтарлықтарды, BLAD, BC,CVM,DUMPS анықтауға полимераздық тізбек реакциясын және рестрикциялық фрагменттер ұзындықтарыныңполиморфизмін пайдаланған. Отандық асыл тұқымды бұқаларда зиянды генетикалық мутациялардың жоқекендігі анықталған.
Keywords: ПЦР; рестрикция амплификата; электрофорез; летальная аутосомальная рецессивная мутация; BLAD; Citrullinemia; CVM; DUMPS; ПТР; амплификатты рестрикциялау; летальді аутосомальдық рецессивтік мутация