Особенности адаптивных процессов у растений семейства Cucurbitaceae, произрастающих в условиях пестицидного загрязнения. Өсімдіктер ішіндегі Cucurbitaceae тұқымдасының пестицидтермен ластану жағдайына бейімделуінің ерекшеліктері. (Experimental biology, 2015)
Установлено, что условия загрязнения почвы метаболитами ДДТ у представителей семейства Cucurbitaceae увеличивают содержание хлорофилла b и каротиноидов, интенсивность процесса транспирации иводоудерживающую способность, изменяют соотношение пигментов в листьях, повышают активность ферментов пероксидазы в корневой системе.Топырақтың ластану жағдайында ДДТ метаболиттерін таныстырушы Cucurbitaceae тұқымдасы тамыржүйедегі пероксидаза ферментінің белсенділігін көтереді, жапырақтағы пигменттің қатынасын өзгертеді, суды ұ стап тұру қабілеттілігін және транспирация барысын қарқынды жүргізеді, құрамындағы каротиноидтар мен хлорофилл b-ның мөлшерін ұлғайту енгізілген.
Keywords: Cucurbitaceae; метаболиты ДДТ; хлорофилл; пероксидаза; ДДТ метоболиттері