Получение сорго - суданковых гибридовдля условий юго - востока Казахстана Қазақстанның оңтүстік шығыс жағдайында құмай - судан шөбінің гибридтерін алу (Experimental biology, 2015)
В статье представлены результаты работ по получению сорго-суданковых гетерозисных гибридов для условий юго-востокаКазахстана. В работе определены биологические особенности сортовсахарного сорго и суданской травы. Высокосахаристы формы соргореципрокно скрещены с суданской травой. В разных комбинацияхзавязываемость семян составил от 3-х до 21 процент. Получено 237 гибридных семян. Бұл мақалада Қазақстанның оңтүстік шығыс аймақтарында өсіру үшінқұмай -судан гетерозисті гибридттерін алу үшін жасалған далалықжұмыс нәтижелері келтірілген. Жұмыста құмай және судан шөбі сорттарының биологиялық ерекшеліктері анықталып, құмайдыңқанттылығы жоғары сорттары судан шөбімен реципрокты будандастыружұмыстары жасалған. Реципрокты будандастыру нәтижесінде комбинацияларға байланысты 3-тен 21%-ға дейін дән байлану байқалған. Барлығы 237 гибридті дән алынды.
Keywords: Сорго; сорта; линий; биопродуктивность; родительские формы; кастрация; скрещивание; гибриды Құмай; сорттар; линия; биоөнімділік; ата-аналық формалар; будандастыру; гибридті дәндер