Высокомолекулярные субъединицы глютенина у М4 линий яровой пшеницы – доноров высокого содержания белка в зерне и продуктивности. Жаздық бидай М4 линияларының донорларының өнiмдiлiгі және жоғарғы белоктык мөлшелері - глютенинің жоғары молекулалық суббiрлiк (Experimental biology, 2015)
Определен компонентный состав запасных белков глютенинов у продуктивных и высокобелковых образцов M4 мутантных линий яровой пшеницы (Triticum aestivum L.) из созданной мутантной коллекции на генетической основе сорта Женис и путем воздействия различных доз гамма радиации.Өнімді және жоғары белоктык мөлшелері бар M4 мутантты жаздық бидайларының глютенинді қор белоктардың топтық құрамын анықталған. Бұл M4 мутантты линиялар Жеңіс бидай сортынның негiзiнде алынған жоғары молекулалық суббiрлiктері (ЖМСБ) (Triticum aestivum L 5 үлгiлерi) алынды осы негізде жасалған генетикалық мутанттарды топтамалық жолымен радиациялық гамма сәулесімен әсер етті.
Keywords: продуктивные мутантные М4 формы пшеницы-доноры; глютенины; высокое содержание белка; М4- донорларлы мутант бидай өнiмдiлігі; глютениндер; белоктың жоғары мөлшері