Изучение генетического разнообразия образцов картофеля микросателлитными маркерами. Микросателлитті маркерлермен картоп үлгілерінің генетикалық әр түрлілігін зерттеу (Experimental biology, 2015)
В работе использовали следующие методы исследований: выделение и очистка ДНК из образцов картофеля, определение количества и чистоты выделенной ДНК, амплификация ДНК с SSR-праймерами, электрофорез в полиакриламидном геле, построение дендрограммы с использованием алгоритма UPGMA и компьютерной программы TREECON. В исследованиях использовали 7 пар микросателлитных праймеров для оценки полиморфизма 48 сортов казахстанской и зарубежной селекции, которые в совокупности генерировали 41 амплификационных фрагментов размером от 111 до 244 п.н. Уровень полиморфизма изученных локусов оказался достаточно высоким и составил 97,6%. На основе полученных SSR-аллелей методом кластерного анализа были определены генетические расстояния между 48 генотипами картофеля и построена дендрограмма.Зерттеу жұмысында келесі әдістер қолданылды: картоптың селекциондық клоны мен сорттарынан ДНҚ-ны бөліп алу және тазалау, бөлініп алынған ДНҚ-ның тазалығы мен санын анықтау, ДНҚ-ны SSR праймерімен амплификациялау, полиакриламид гелінде электрофорез жүргізу, TREECON компьютерлік бағдарламасы мен UPGMA алгоритмін қолданып дендрограмма құрастыру. Зерттеу жұмысында шетелдік және қазақстандық селекциясының 48 сортының полиморфизміне баға беру үшін 7 жұп микросателлитті праймер қолданылған. Олар өз кезегінде өлшемі 111 - 244 ж.н. болатын 41 амплификациялық фрагмент берді. Зерттелген локустардың полиморфизм деңгейі жоғары болды және ол 97,6 %-ды құрады. SSR аллельдердің негізінде кластерлік талдау әдісімен картоптың 48 генотиптер арасындағы генетикалық алшақтық анықталды және дендрограмма құрылды
Keywords: картофель; сорт; ДНК; SSR-маркер; локус; аллель; картоп; ДНҚ