Алма бағында жүргізілген қорғау шараларының алма жемісіндегі қант мөлшеріне әсері. Меры защиты яблоневого сада и их влияние на содержание сахара в плодах яблони (Experimental biology, 2015)
Мақалада алманың зиянды организмдеріне қарсы интегралдық және химиялық әдістер қолданылған. Химиялық әдіске жататын пестицидтер, физиологиялық белсенді заттар болғандықтан, қолдану регламентіне байланысты алынатын өнім сапасының физиологиялық-биохимиялық үрдістерін жоғарылатады немесе төмендетеді. Ал интегралдық қорғаудың өзі - алма бағын биологиялық және экологиялық жағынан сақтап, қоршаған ортаға зияндылығын болдырмайтын, өнім сапасын арттыратын әдістердің бірі. Осы қолданылған пестицидтер мен өсімдіктің өсуін реттеуші акпинол-альфаның алма жемісінің биохимиялық көрсеткішіне (жалпы қант мөлшері) әсері анықталған. Зерттелген әдістердің ішінде химиялық нұсқаға қарағанда, интегралдық нұсқадағы өсімдіктің өсуін реттеуші акпинол-альфа алма жемісінде қанттың мөлшерін айтарлықтай көбейтеді.В статье описывается применение против вредных организмов интегрированного и химического методов. Пестициды, относящиеся к химическому методу защиты, являются физиологически активными веществами, в зависимости от регламентов их применения, оказывают стимулирующее или ингибирующее влияние на физиолого-биохимические процессы, протекающие в растениях. Интегрированная защита направлена на сохранение биологии и экологии яблоневых садов, безопасность окружающей среды, повышение качества получаемой конечной продукции. Изучаемые пестициды и регулятор роста растений акпинол-альфа влияют на биохимический показатель в плодах яблони. Так, регулятор роста растений акпинол-альфа в интегрированном варианте повышает содержание сахара.
Keywords: инсектицид; фунгицид; пестицид; өсімдіктің өсуін реттеуші; интегралдық; химиялық нұсқа; регулятор роста растений; интегрированный; химический вариант