Полиэтилен қалдықтарын кәдеге жарату арқылы гидрофобты күйені алу. Получение гидрофобной сажи путем утилизации полиэтиленовых отходов (Experimental biology, 2015)
Тұрмыстық қалдықтарды өңдеу мен кәдеге жарату қазіргі таңдағы әлемдік деңгейдегі өзекті мәселелерінің бірі болып табылады. Бүгінгі таңда газ тәрізді отындарды жағу барысында аса гидрофобты күйені синтездеу жұмыстары жүргізілуде [1-4]. Қоршаған ортадағы тұрмыстық қалдықтарды азайтуда көптеген жұмыстар орындалуда. Ұсынылып отырған жұмыста қоршаған ортаны ластаушы заттарды төмендету мақсатында, тұрмыстық қалдықтардың (полиэтилен пакеттері, пластик шөлмектер) жану үдерісінің нәтижесінде күйе алынған. Алынған күйе бөлшектерінің құрылымы туралы толық ақпаратты анықтау үшін, күйе физика-химиялық әдістермен зерттелінді. Тұрмыстық қалдықтардың (полиэтилен пакеттері, пластик шөлмектер) жануы барысында гидрофобты күйені алу, бір жағынан экологиялық тиімділігімен, екінші жағынан газ тәрізді отындармен салыстырғанда арзан, яғни ақшалай шығынды қажет етпейтіндігімен құнды болып табылады.В настоящее время обработка и использование бытовых остатков является одним из актуальных задач в мировом уровне. На сегодняшний день ведутся работы по синтезу гидрофобной сажи при горении газообразных топлив [1-4]. Для уменьшения в окружающей среде загрязняющих веществ проводятся многочисленные работы. В предлагаемой работе для целей уменьшения загрязняющих веществ в окружающей среде, в результате процесса горения бытовых отходов, таких как, полиэтиленовый пакет, пластиковые бутылки была получена гидрофобная сажа. Для установления полной информации о структуре получаемой сажи полученная сажа была исследована физика–химическими методами. Синтез гидрофобной сажи при горении бытовых отходов (полиэтиленовый пакет, пластиковые бутылки), с одной стороны экологический эффективно, с другой стороны, дешевле по сравнению газообразными топливами, точнее не требует денежных затрат.
Keywords: полиэтилен қалдықтары; жану үдерісі; гидрофобты күйе; күйе бөлшектері; полиэтиленовые отходы; процесс горения; гидрофобная сажа; сажевые частицы