Тау бөктері аймағында өсірілетін дегерес тұқымды қойлардың өнімділігіне қарай қанының белоктық құрамының өзгерістері. Изучение связь биохимических показателей крови с продуктивностью овец дегересской породы, разводимых в условиях предгорной зоны Алматинск (Experimental biology, 2015)
Организмнің тіршілік әрекетін қамтамасыз етіп, мал өнімділігін қалыптастыруда плазма белоктары маңызды рөл атқарады. Дегерес тұқымы қойларының 48-сапалы биязылау жүнді типтерінің өсіру ортасының жағдайына бейімделгіштік қасиеті басқа типтермен салыстырғанды жоғары. Қойдың өнімдік сапасы мен гематологиялық көрсеткіштер арасындағы байланыс, малдың орта жағдайына бейімделгіштік қабылетін анықтайтын болжам болып табылады.В сравнительном аспекте исследованы сезонные колебания биохимического состава сыворотки крови у внутрипородных типов дегересских овец полутонкой шерстью в условиях предгорной зоны. Полученные данные послужили основой для сравнительной оценки адаптивных возможностей курдючных овец разных генотипов. Биохимический состав крови отличается заметной стабильностью у животных с полутонкой шерстью 48, 50 качества, что видетельствует об их лучшей приспособленности к условиям зоны разведения.
Keywords: 48; 50; 56; 58 –ші сапалы биязылау; жүнді дегерес қойлары; γ- глобулиндер; 58 – качества; дегересских овец полутонкой шерстью; γ- глобулины