Оптимизация условий Agrobacterium – опосредованной трансформации хлопчатника. Мақтаның Agrobacterium арқылы трансформациялау шарттарын оңтайландыру (Experimental biology, 2015)
В статье приведены данные по оптимизации условий Agrobacterium–опосредованной трансформации хлопчатника сортов отечественной селекции. Выявлена оптимальная концентрация ацетосирингон (100 мкМ), оптическая плотность суспензии бактерий (0,6) и время ко-культивации (48 часов) со штаммом A.tumefaciens LBA4404 для Agrobacterium–опосредованной трансформации эксплантов хлопчатника. Полученные результаты закладывают базу для создания трансгенных растений отечественных сортов хлопчатника, устойчивых к гербициду Баста.Мақалада мақтаның отандық селекция сұрыптарын Agrobacterium арқылы трансформациялаудың шарттарын оңтайландыру жөнінен мәліметтер келтірілген. Мақта экспланттарын Agrobacterium арқылы трансформациялау үшін ацетосирингонның (100мкМ) оңтайлы концентрациясы, бактерия суспензиясының оптикалық тығыздығы(0,6) мен Agrobacterium tumefaciens LBA4404 штамымен кокультивациялау уақыты (48 сағат) анықталды. Алынған нәтижелер Баста гербицидіне төзімді отандық мақта сұрыптарының трансгенді өсімдіктерін алу үшін негіз қалайды.
Keywords: хлопчатник; Agrobacterium–опосредованная трансформация; мақта; Agrobacterium – арқылы трансформация