Новые стороны развития диабета и ожирения. Диабет және семіздіктің жаңа жақтарының дамуы. (Experimental biology, 2015)
Простой и ясный взгляд на то, что причиной развития ожирения является дисбаланс между поступлением калорий и их тратой, к сожалению, не оправдал себя на практике. Это связано в значительной степени с тем, что калории пищи перед тем, как они будут использоваться на энергетические нужды, сначала включаются в структурные компоненты и депо организма. Хотя энергетические затраты на синтез белка велики, однако никто не проводит их учет, поэтому постоянно возникает несоответствие между величиной поступления калорий и их тратой. В связи с этим важной стороной развития диабета и ожирения является снижение энерготрат на синтез белка в результате дефицита субстрата, нарушения деятельности белоксинтезирующего аппарата и снижение анаболического стимула.Қарапайым және айқын көзқарас, семіздіктің дамуының себебі калорияның организмге түсуінің және шығынының дисбалансы практикада өзін өзі ақтаған жоқ. Бұл тағамның калориясының энергетикалық қажеттілікке жаратылмас бұрын олар құрылымдық компоненттерге және организмнің депосына қосылатындығыбелгілі дәрежесіне байланысты. Дегенмен белок синтезіне энергетикалық шығын жоғары, бірақ ешкім олардың есебін есептемейді, сондықтан әрдайым калорияның организмге түсуінің және шығынының шамасы үйлесімсіз. Осыған байланысты диабет ауруының және семіздіктің өршуі белоктың синтезіне энергияшығынының төмендеуі нәтижесінде субстрат дефицитінің, белок синтездейтін аппараттың бұзылуының жәнеанабиологиялық стимулдың төмендеуінің себебі болып табылады.
Keywords: диабет; ожирение; энергетический дисбаланс; семіздік; энергетикалық дисбаланс