Идентификация нефтеокисляющих микроорганизмов, выделенных из вод нефтеносных районов полуострова Бузачи / Бозащы түбегінің мұнайлы аймақтарының жағалау суынан бөлініп алынған мұнай тотықтырушы микрооганизмдерін идентификациялау (Experimental biology, 2016)
Зерттеу объектісі ретінде Бозащы түбегінің мұнай кен орындары аймағындағы Каспий теңізі жағасынан бөлініп алынған бактериялар мен ашытқылар қолданылды. 8 культура құрамында мұнай, дизельді жанармай және бензин бар қоректік орталарда белсенді өсу қабілетін көрсетті. Берілген культуралардың морфологиялық, физиологиялық және биохимиялық көрсеткіштері бойынша, сондай-ақ олардың гендерінің 16 S rRNA фрагменттерінің нуклеотидтік тізбегін анықтау арқылы олардың Pseudomonas, Bacillus, Rhodococcus, Ochrobactrum, Klebsiella, Lysinibacillus,Erwinia туысына жататын бактериялар мен Yarrowia туысына жататын ашықты болып табылатындығы анықталды.Объектом исследования послужили культуры бактерий и дрожжей, выделенные из прибрежной зоны Каспийского моря, прилегающей к месторождениям нефти в районе полуострова Бузачи. 8 культур продемонстрировали активный рост на среде, содержащей сырую нефть, дизельное топливо и бензин. Идентификация данных культур, проведенная с использованием, морфологических, физиологических и биохимических характеристик, а также методом определения нуклеотидной последовательности фрагмента 16S rRNA гена показала, что они относятся к бактериям рода Pseudomonas, Bacillus, Rhodococcus, Ochrobactrum, Klebsiella, Lysinibacillus, Erwinia и дрожжам рода Yarrowia.
Keywords: автохтонды микрофлора; көмірсутектотықтырушы микроорганизмдер; мұнай; мұнай өнімдері; автохтонная микрофлора; углеводородокисляющие микроорганизмы; нефть; нефтепродукты.