Малайсары шатқалы жағдайындағы Ақсабақ лақса өсімдігі фитоценозоның сипаттамасы / Характеристика фитоценоза с участием мордовника белостебельного в окрестностях перевала Малайсары (Experimental biology, 2016)
Жұмыс барысында зерттеуге алынған Малайсары шатқалы жағдайындағы Ақсабақ лақса (мордовник белостебельного - Echinops albicaulis Kar.&Kir.) өсімдік қауымдастығының құрамында өсімдіктердің 15 тұқымдасы, 29 түрі тіркеліп, анықталды. Ақсабақ лақсаның өсу орнының өсімдіктер қауымдастығында ең көп кездесетін қауымдастықтар жүзгінді-түрлі шөпті-астық тұқымдасты, жүзгінді-астық тұқымдасты-лақсалы, жусанды-астық тұқымдасты-лақсалы және лақсалы-жусанды түрлер болды. Пайдалану түрлеріне байланысты Echinops albicaulis өсімдік қауымдастығындағы өсімдіктердің 10 түрі дәрілік,14 түрі мал азықтық, 3 түрі тағамдық, 4 түрі техникалық, 9 түрі декоративті, 3 түрі бал алынатын, 6 түрі улы және 4 түрі сирек кездесетін және жойылып бара жатқан түрлер екендігі анықталды. Echinops albicaulis өсімдігінің өсу ортасындағы өсімдіктер қауымдастығының флористикалық құрамы 25-30 түрлі түтікті өсімдіктерді құрады.В данной статье представлены результаты работы по изучению флористичского состава фитоценоза с участием мордовника белостебельного - Echinops albicaulis Kar. & Kir. в окрестностях перевала Малайсары. Флористический состав мордовниковых сообществ был представлен 25-30 видами сосудистых растений. Наиболее характерны следующие ассоциации с участием Echinops albicaulis: жузгуново–разнотравно–злаковая, жузгуново–злаково–мордовниковая, полынно–злаково–мордовниковая и мордовниково–полынная. Флористический состав растительных сообществ с участием мордовника белостебельного охарактеризован по хозяйственному значению. По хозяйственному значению выделены 10 видов лекарственных, 14 видов кормовых, 3 вида пищевых, 4 виды технических, 9 видов декоративных, 3 вида медоносных, 6 видов ядовитых и 4 вида редких исчезающих растений.Флористический состав мордовниковых сообществ был представлен 25-30 видами сосудистых растений.
Keywords: фитоценоз; флористический состав; Echinops albi¬caulis Kar. & Kir.; мордовниковые; флористичский состав; Echinops albicaulis Kar. & Kir.; мордовниковые.