ҚАЛЫПТЫ ЖАҒДАЙДАҒЫ ЖӘНЕ ҚАЛҚАНША БЕЗІНДЕГІ ФИЗИОЛОГИЯЛЫҚ ӨЗГЕРІСТЕРІ БАЙҚАЛҒАН СТУДЕНТТЕРДІҢ КАРДИОРЕСПИРАТОРЛЫҚ ЖҮЙЕСІН ЗЕРТТЕУ. ИССЛЕДОВАНИЕ КАДИОРЕСПИРАТОРНОЙ СИСТЕМЫ У СТУДЕНТОВ В НОРМЕ И ПРИ ПАТОЛОГИИ ЩИТОВИДНОЙ ЖЕЛЕЗЫ (Experimental biology, 2016)
Қалыпты жағдайдағы және қалқанша безіндегі физиологиялық өзгерістері байқалған студенттердің физиологиялық күйін зерттеуде жүректің қызметін бақылау өзекті мәселелердің біріне айналған. Жүректің тәулік бойындағы физиологиялық күйін зерттеуге, ЭКГ тіркеуге арналған Холтер бойынша Microvit MT-101 регистраторы және MT-200 бағдарламалық анализ жүректің физиологиялық функцияларын ұзақ уақыт бойы (мысалы 24 немесе 72 сағат аралығында) тіркеуге мүмкіндік тудырады. Мақалада студенттердің жас ерекшіліктерін ескере отырып, қалыпты жағдайдағы және қалқанша безіндегі өзгерістері байқалған студенттердің кардиореспираторлық жүйесі зерттелді, бір-бірінен айырмашылық өзгерістері анықталды. Қалыпты жағдайдағы және қалқанша безіндегі физиологиялық өзгерістері байқалған студенттердің жүрек жиырылуының жиілігі көрсеткіштерінің тәуліктік динамикасы анықталды. Алынған нәтижелерді талдағанда студенттердің қалқанша безіндегі физиологиялық өзгерістердің кардиореспираторлық жүйесіне әсері анықталды. Исследование работы сердца у студентов в норме и при патологии щитовидной железы является актуальной проблемой в нынешнее время. В последнее время для исследования суточного физиологического состояния сердца, и регистрации ЭКГ используют Microvit MT-101 регистратор Холтера и MT-200 программный анализ, что дает возможность для регистрации физиологических функций сердца на долгое время (например между интервалами 24 и 72 часа). Выяснено, что в норме и при патологии щитовидной железы показатели ЧСС у студентов изменяются в сторону повышения в дневное время. Полученные результаты свидетельствуют о влиянии патологии щитовидной железы на кардиореспираторную систему студентов. Эти данные можно использовать в мониторинге здоровья и улучшении качества жизни студентов.The study of the heart of the students in health and disease of the thyroid gland is an important problem at the present time. In recent years for the study of daily physiological condition of the heart, and ECG are used Microvit MT-101 Holter recorder MT-200 and analysis software that allows for recording the physiological function of the heart for a long time (e.g. at intervals between 24 and 72 hours). It was found that in normal and pathological conditions of the thyroid gland. and indicators of heart rate change in students. The results show the influence of thyroid pathology in the cardiorespiratory system of students. These data can be used to monitor the health and quality of life of students.
Keywords: Жүрек; жүрек-қан тамырлар жүйесі; қалқанша без; тиреиодты гормон; кардиореспираторлық; Холтер бойынша регистратор; жүрек жиырылуының жиілігі; Сердце; сердечно-сосудистая система; щитовидная железа; тиреиодный гормон; кардиореспираторный; Холтер