Қуық асты безі метастатикалық ісік клеткаларының тіршілік қабілетіне төмен температуралық атмосфералық плазманың әсерін зерттеу (Experimental biology, 2016)
Мақалада диэлектрлік тосқауыл дәреже құрылғысымен өндірілген атмосфералық қысымды төмен температуралық плазманың адамның қуық асты безінің DU145 метастастатикалық ісік клеткалардың тіршілік қабілетіне және морфологиялық құрылымына әсері in vitro жағдайында зерттелді. Төмен температуралық плазманың клеткаларға әсері дозаға және әсер ету уақытына байланысты. Плазманың төмен дозалары клеткалардың өсуін жылдамдатса, ал жоғары дозалары клеткалардың өсуін тежеу арқылы белсенділік қасиет көрсетеді. Бұл жұмыста қолданылған плазманың салыстырмалы жоғары дозасында, яғни плазма доза №7 (жиілігі – 250 Гц, қуаты – 2,2 Вт және өңдеу уақыты – 30 сек) өңделген клеткалар 24 және 48 сағ инкубациядан кейін, тіршілікке қабілетті клеткалар 1 мин плазмалық өңдеуде сәйкесінше 47% және 38% құрса, ал 10 мин плазмалық өңдеуде 19% және 11% төмендегені байқалды. Бұл алынған нәтижелер төмен температуралық плазманың қуық асты без ісік терапиясында тиімді әдістерінің бірі екенін көрсетеді. В статье представлены результаты исследования влияния низкотемпературной плазмы атмосферного давления генерированной с помощью диэлектрического барьерного разряда на жизнеспособность и морфологические особенности метастатических клеток простаты человека DU145. Влияния низкотемпературной плазмы на клетки зависит от дозы и время экспозиции. Если низкие дозы плазмы вызывают пролиферацию, то высокие дозы приводят к гибели раковых клеток. Так, доза плазмы №7 (частота – 250 Гц, мощность – 2,2 Вт и время экспозиции – 30 сек) после 24 и 48 час пост 1 минутной инкубации клеток с обработанным плазмой солевым раствором снижает жизнеспособность клеток 47 и 38% соответственно, а пост 10 минутной инкубации клеток снижает жизнеспособность клеток на 19% и 11%. Полученные результаты показывают потенциальную возможность клинического использования предложенного метода для лечения рака простаты. The study presents the date of effects of atmospheric pressure low-temperature plasma generated by dielectric barrier discharge on viability and morphological features of DU145 human metastatic prostate cancer cells. The effect of low temperature plasma on cells depends on the dose and exposure time. If lower doses of plasma cause cell proliferation, the highest doses couse death of cancer cells. Thus, in relatively high dose of plasma, i.e. plasma dose №7 (frequency - 250 Hz, power - 2.2 W, and time of exposure - 30 seconds) after 24 and 48 hours post 1 minute incubation of cells with plasma treated saline solution reduced cell viability 47 and 38%, respectively, and in post 10 minutes incubation of cells reduces cell viability 19% and 11%. These results demonstrate the potential clinical use of the proposed method for the treatment of prostate cancer.
Keywords: метастатикалық ісік; қуық асты без ісігі; төмен температуралық плазма; клеткалардың тіршілік қабілеті.