Status indicators of the mucosal epithelial cells of the lips and cheeks in older people, lived big city and village (Experimental biology, 2016)
The biological age of the person can be defined by a simple and effective method which is called as calculation of a tsitogramma of a mucous membrane of bodies of an oral cavity. By means of this method indexes are counted: differentiations epitelialnykh of cages and orogoveniye.This analysis showed that aged people of 45-64 years have a value of average sizes of these indexes at the people living in the city and the village from each other especially don't differ. However, since 65 years, the level of a differentiation and orogoveniye at residents and the village considerably differ. The maximum value of these indexes comes to light at respondents at the age of 75-80 years. The data obtained by us will be agreed with data of other researchers [12]. Reactivity change the mukozonalnykh of epiteliotsit at residents of the big city is expressed better, than at respondents from rural areas. It probably is connected with an ecological situation and food of city dwellersАдамның биологиялық жасын қарапайым және тиімді әдістердің көмегімен анықтауға болады, бұл әдіс ауыз қуысының кілегейлі қабығының цитограммасы деп аталады. Бұл әдістің көмегімен келесі индекстер саналады: мүйізделу үрдісі мен эпителиальды жасушалардың дифференциациясы.Жоғарыдағы сараптама нәтижесінен 45-64 жастағы адамдардың ауыл мен қала тұрғындарының индекстерінің көрсеткіштерінде айтарлықтай айырмашылықтар байқалмаған, бірақ 65жастан кейін оның өзгерістері анық. Бұл айырмашылықтардың жоғарғы шегін 75-80жастан кейін байқауға болады екен.Біздің анықтаған нәтижелеріміздің көрсеткіші басқа зерттеулердің нәтижелерімен сәйкес келіп отыр [12]. Алып қалалардағы тұрғындарының мукозональды эпителиоциттерінің реактивті көрсеткіштері ауыл тұрғындарының көрсеткіштерінен әлдеқайда жоғары екенін біздің жасаған сараптамалар айқын дәлелдеп отыр, біз мұны экологиялық ахуал мен қатар әлеуметтік деңгеймен салыстырамыз.Биологический возраст человека можно определить с помощью простого и эффективного метода, который называется подсчетом цитограммы слизистой оболочки органов полости рта. С помощью этого метода подсчитываются индексы: дифференцировки эпителиальных клеток и ороговения.Данный анализ показал, что у людей в возрасте 45-64 лет значение средних величин данных индексов у людей, живущих в городе и селе, друг от друга особо не отличаются. Однако, начиная с 65 лет, уровень дифференцировки и ороговения у жителей города и села значительно отличаются. Максимальное значение этих индексов выявляется у респондентов в возрасте 75-80 лет. Полученные нами данные согласуются с данными других исследователей [12]. Изменение реактивности мукозональных эпителиоцитов у жителей большого города выражено лучше, чем у респондентов из сельской местности. Это, вероятно, связано с экологической обстановкой и питанием городских жителей.
Keywords: mucosal epithelial cells; stage of differentiation; keratinization index; the index of differentiation of epithelial cells; mucosa; lip; cheek; city; village.