Распространенность эндофитных бактерий в растениях Заилийского Алатау.Эндофитті бактериялардың Іле - Алатауы өсімдіктерінде таралуы (Experimental biology, 2015)
В данной работе показано, что клетки корневой системы всех изученных растений различного семейства являются самым благоприятным органом для симбиотического существования эндофитных бактерий. Полученные результаты показали, что эндофитные бактерии постоянно присутствуют внутри запасающих растительных тканей. Подобраны оптимальные питательные среды для культивирования эндофитных бактерий.Все штаммы получили хорошее развитие на среде МПА и Сабуро. Установлено, что оптимальным источником углерода для культивирования эндофитных бактерий является глюкоза. Из органических источников азота для дальнейшего культивирования эндофитных бактерий благоприятным является пептонЖұмыстан көргеніміздей, түрлі туысқа жататын барлық зерттелген өсімдіктердің тамыры эндофитті бактериялардың тіршілік етуі үшін ең қолайлы орган болып саналады. Алынған мəлметтер көрсеткендей,эндофитті бактериялар қор жинаушы өсімдік ұлпаларының ішінде үнемі болатындығын көрсетті. Эндофитті бактерияларды культиверлеу үшін оптимальды орталар таңдалып алынды. Барлық штамдар МПА жəне Сабуро орталарында жақсы дамыды. Эндофитті бактериялардың культиверлеу үшін көміртегінің оптимальды көзіретінде глюкозаны пайдаланады. Эндофитті бактериялардың культиверлеу үшін азоттың органикалық көзі ретінде пептон алынды.
Keywords: эндофитные бактерии; растения; среда; пептон; глюкоза.эндофитті бактериялар; өсімдіктер; қоректік орта; глюкоза