Жамбыл облысы негізгі су айдындарының қоректік қорының қазіргі жағдайы.Современное состояние кормовых ресурсов основных водоемов Жамбылской области (Experimental biology, 2015)
Жұмыс барысында зерттелуге алынган Жамбыл облысының екі су айдынының Биликөл мен Ақкөлдің қоректік мөлшері қарастырылды жəне гидробиоценозына сипаттама берілді. Зерттеулердің нəтижесінде Билікөл су айдынының макрозообентостарының қалыптасуына байланысты балық өсіруге орташақолайлылығы бар екендігі дəлелденген. Ақкөл су айдынында зообентостардың жыл аралық жəне мезгілдік өзгерістері болып тұратыны анықталған. Сонымен қатар азықтық қордың даму деңгейін сипаттайтын сынамалар алынды. Жамбыл облысы су қоймаларында кəсіптік балықтар азықтарының құрамы зерттеліп, қорек қоры базасын балықтардың əрі қарай көбеюіне нұсқан келтірмейтіндей етіп пайдалануға болатыны анықталды.В работе исследованы кормовые ресурсы двух водоемов Жамбылской области озер Биликоль и Акколь и дана характеристика гидробиоценоза. Показано, что в озере Биликоль развитие микрозообентоса находится в удовлетворительном состоянии и достаточным для разведения рыб. В озере Акколь состояние зообентоса подвержено годовым и сезонным колебаниям. Кроме того изучены количественные показатели, отражающие уровень развития кормовых ресурсов исследованных водоемов. Показано, что кормовая база этих двух водоемов Жамбылской области является достаточной для дальнейшего интенсивного промышленногорыбоводства.
Keywords: фито; зоопланктон; зообентос; гидробионттар; экология.фито; гидробионты; экология