Использование биологически активных веществ для коррекции функционального состояния эритроцитарных мембран. Эритроциттер мембранасының қызметтік күйін коррекциялау үшін биологиялық белсенді заттарды қолдану (Experimental biology, 2015)
В направлении немедикаментозных средств коррекции стресса и эффективных способов профилактики заболеваний интересным и перспективным является возможность использования природных биологически активных веществ, БАДов. В этой связи был исследован эффект бальзама «Возрождение» на возможность стабилизации и коррекции структурно-функционального состояния мембран эритроцитов студентов в условиях in vitro. Результаты исследования эффекта бальзама «Возрождение» на осмотическую и перекисную резистентность мембран эритроцитов юношей показали повышение резистентности к действию перекиси, протекторный эффект исследуемого препарата in vitro на состояние мембран эритроцитов студентов; экспериментальные данные свидетельствуют, что бальзам «Возрождение» может оказывать положительное воздействие на стабилизацию мембран.Күйзелістің дəрілікемес коррекциясының тиімді əдістері жəне ауруға шалдығудың алдын алу бағыттарында табиғи биологиялық белсенді заттардың қолданылу мүмкіндігі қызықты жəне перспективты болып табылады. Осыған байланысты in vitro шартымен студенттер эритроциттерінің мембранасының тұрақтандыру жəне құрылым – қызметтік күйінің коррекциясы мүмкіндігінде "Возрождение" бальзамының əсері зерттелген. Студенттер эритроциттерінің мембранасының осмостық жəне тотықтық резистенттілігіне "Возрождение" бальзамының зерттелген əсері нəтижесінде тотықтың əсеріне резистенттіктің көтерілуі жəне мембраналар күйіне in vitro шартымен зерттелген препараттың қорғаныстық эффекті корсетілген. Тəжірибелік деректер бойынша "Возрождение" бальзамы мембраналардың тұрақтандыруына салмақты əсер етуге қабілетті.
Keywords: антиоксидантная защита; мембрана; эритроцит; кровь; резистентность; гемолиз; стресс. антиоксиданттық қорғаныс; қан; резистенттілік; гемолиз күйзеліс