Вариабельность сердечного ритма учащихся при суточном мониторировании ЭКГ.Оқушылардың тəуліктік ЭКГ жүрек ырғағының түрліліг (Experimental biology, 2015)
В данной работе представлены данные по параметрам вариабельности сердечного ритма при холтеровском мониторировании ЭКГ девочек – учащихся старших классов. Суточное мониторирование ЭКГ учащихся проводилось для каждого из них дважды: в дни обычных учебных занятий, и в дни сдачи итоговых экзаменов.Статистически достоверные различия из 9 проанализированных параметров ВСР были выявлены по четырем изних: NN, SDNNidx, rMSSD, NN50, pNN50. Наибольшая значимость изменений параметров ВСР отмечается по ряду показателей в ночное время суток. Полученные данные свидетельствуют о резком преобладании симпатической активности в экзаменационный период, выраженном и в ночное время сутокОсы зерттеу жұмысында жоғары сыныптарда оқитын қыз оқушылардың холтер əдісімен тіркелген ЭКГ-ныңжүрек ырғағының түрлілігінің параметрлері көрсетілген. ЭКГ тəуліктік тіркеуі əр оқушы үшін екі рет жасалынды: кəдімгі оқу күндерінде жəне емтихан тапсыратын күндерінде. Талдау жасалынған 9 параметрлері арасынан статистикалық сенімді айырмашылықтар төртеуінен ғана анықталынды: NN, SDNNidx, rMSSD,NN50, pNN50. Жүрек ырғағының түрлілігінің көптеген парметрлері бойынша тəуліктің түнгі уақытында айырмашылықтар жоғары болған. Осы мəліметтер емтихан кезінде симпатикалық белсенділігінің əлдеқайда жоғары болуының, жəне де түнгі ұйқы кезінде жоғарылануының анықтап көрсетеді
Keywords: суточное мониторирование ЭКГ; вариабельность сердечного ритма; ЭКГ тəуліктік тіркеуі; жүрек ырғағының түрлілігі; жоғарғы сынып оқушылары