Егеуқұйрықтар қанының гематологиялық көрсеткіштеріне мұнай мен «Инго-2» наноэнтеросорбентінің əсерін зерттеу.Изучение влияния нефти и наноэнтеросорбента «Инго-2» на гематологические показатели крови у крыс (Experimental biology, 2015)
Мақалада мұнайдың жəне энтеросорбенттердің жануарлар қанының гематологиялық көрсеткіштеріне əсерін зерттеудің нəтижелері жарияланған. Шикі мұнай ұсақ сүтқоректілер организміне жануарлар үшін стресс фактор болып табылатын ластану теріс əсер ететіндігі анықталған. Энтеросорбенттерді организмді мұнайдың улы əсерінен тазартуға қолдану мұнай өнімдерінің организм гомеостазына теріс əсерін біршама тежейтіндігі көрсетілді. В статье представлены результаты исследования влияния сырой нефти и энтеросорбентов на гематологические показатели крови у подопытных животных. Обнаружено, что сырая нефть вызываетнеспецифическую реакцию организма мелких млекопитающих на загрязнение, являющееся стрессовым фактором для животных. Показано, что применение энтеросорбентов в качестве очистителя организма от токсических эффектов нефти существенно снижает негативное влияние нефти на гомеостаз организма.
Keywords: ластану; шикі мұнай; созылмалы интоксикация; загрязнение; сырая нефть; хроническая интоксикация