ПОЛУЧЕНИЕ И ХАРАКТЕРИСТИКА БИОСЕНСОРА НА ОСНОВЕ НАДФ-ГДГ СФЕРОСОМ ДЛЯ ЭКОЛОГИЧЕСКОГО МОНИТОРИНГА И КЛИНИЧЕСКОЙ ДИАГНОСТИКИ (Experimental biology, 2015)
Экологиялық мониторинг жəне клиникалық диагностикада қолданылатын биосенсор сүтті-балауыз кезеңінде жиналынған бидай масақтарынан, клеткасыз сығындыны наноқұрылымды көміртекті сорбент (ТОО НТПЦ «Жалын») колонкасынан хроматографиялау арқылы алынды. Алынған биосенсорды қолдану жағдайларын оңтайландыру жүргізілді. Биосенсор активтігін зерттеу нəтижесінде ол 0,2 мкМ ден 10 мкМ концентрациялар аралығында аммоний иондарына ерекше ұксастыққа ие екендігі анықталды, яғни біздіңбиосенсорды ауыз су көздерінің антропогенді ластануын алдын ала анықтауға мүмкүндік береді. Биосенсордың НАДФН жəне 2-оксоглютарат концентрацияларын анықтауға сезімталдығы оны клиникалық диагностикада қолдануға өте перспективті етеді.
Keywords: Экологиялық мониторинг; клиникалық диагностика