ФИЗИОЛОГИЯЛЫҚ ТҰРҒЫДАН FISH ƏДІСІНІҢ КӨМЕГІМЕН АНЫҚТАЛҒАН АНЕУПЛОИДТЫҚ АББЕРАЦИЯЛАРДЫҢ ЖИІЛІГІНЕ ƏЙЕЛ ЖАСЫНЫҢ ƏСЕРІ (Experimental biology, 2009)
Зерттеу жұмысына денеден тыс ұрықтандыру (ДТҰ) жəне имплантацияға дейінгі денеден тыс ұрықтандыру (ДТҰ) жүргізу бағдарламаларынан өткен 43 əйел іріктелініп алынды. Жас мөлшері бойынша əйелдер екі топқа бөлінген. Бірінші топқа 35 жасқа дейінгі 18 əйел кірсе, екінші топта 35 жастан кейінгі 25 əйел болған. FISH-əдісін қолдану кезінде келесідей нəтижелер алынды: бірінші топтағы əйелдерде анеуплоидиялар деңгейі 21 %-дан аспады, ал екінші топтағы əйелдерде ол көрсеткіш 39 %-ды құрады. Жүргізілген зерттеу жұмыстарымызда əйелдің жасы мен анеуплоидтық абберациялар арасындағы өзара байланыстың бар екендігі, жəне əртүрлі абберациялардың жиілігі бойынша екі топтағы əйелдерде дифференциацияның болатындығы анықталған.
Keywords: денеден тыс ұрықтандыру (ДТҰ); дифференциация