КАЧЕСТВЕННЫЙ АНАЛИЗ ЛИПИДОВ МОЛОКА И ШУБАТА ВЕРБЛЮДИЦ (Experimental biology, 2009)
С помощью тонкослойной хроматографии на силикагеле определено, что в состав липидов молока C. bactrianus, C. dromedarius и их гибридов входят фосфолипиды, стеролы, свободные жирные кислоты и триацилглицеролы. В процессе брожения верблюжьего молока и его превращения в шубат появляются дополнительные фракции, находящиеся около стеролов и фосфолипидов.Жұмыста Оңтүстік Қазақстан облысының əртүрлі жыл мезгілдерінде алынған C. bactrianus, C. dromedarius жəне гибрид түйе сүттері мен шұбаттарына сапалық анализ жасалынды. Силикагелде жұқақабатты хроматографияны жүргізу барысында түйе сүтінің құрамында фосфолипидтер, стеролдар, бос май қышқылдары жəне триацилглицеролдар кіретіндігі анықталды. Түйе сүтінің ашу жəне шұбатқа айналу процесінде стерол жəне фосфолипидтердің аралығында қосымша фракциялар кездесті.
Keywords: шубат; фосфолипы; шұбат