Особенности сайтов связывания miR-1285-3p, miR-5684 и семейства miR-1273 с mRNA генов человека.miR-1285-3Р, miR-5684 жəне miR-1273 жиынтығының адам гендерінің mRNA-мен байланысу сайттарының ерекшеліктері (Experimental biology, 2015)
Проведен поиск сайтов связывания 2578 miRNA с 13000 mRNA генов человека с использованием программы MirTarget. В mRNA многих генов выявлены участки длиной около 100 н., содержащиеупорядоченно расположенные сайты связывания семейства miR-1273, miR-1285-3р и miR-5684. Эти участки расположены в 5'UTR, CDS и 3'UTR mRNA и содержат от двух до шести упорядоченно расположенных сайтов связывания с miRNA. Сайты связывания miR-1273g-3p, miR-1273а, miR-1273c, miR-1285-3р и miR-5684перекрывались и были расположены впереди сайтов связывания miR-1273f, miR-1273d, miR-1273e, miR-1273g-5p и miR-1273h-5p, сайты связывания которых тоже перекрывались. Обсуждается роль miRNA, имеющих упорядоченные сайты связывания, в регуляции экспрессии генов участвующих в онкогенезе 13000 адам гендерінің mRNA-да 2578 miRNA-дың байланысу сайттары MirTarget бағдарламасын қолданып зерттелген. Көп гендердің mRNA-да miR-1273 жиынтығы мен miR-5684 байланыстыратын тізбектелген 100 н.учаскілер анықталған. Байланысу сайттар mRNA-ның 3'UTR, 5'UTR жəне CDS-де орналасқан жəне miRNA-мен байланысатын екіден алтыға дейін тізбектелген сайттары бар. miR-1273g-3p, miR-1273а, miR-1273c, miR-1285-3р жəне miR-5684-ны байланыстыратын сайттар бір біреуін жабады жəне бір біреуін жабатын miR-1273f, miR-1273d, miR-1273e, miR-1273g-5p жəне miR-1273h-5p-ны байланыстыратын сайттардан кейін орналасқан.Онкогенезге қатысатын гендердің экспрессиясын реттейтін miRNA-дың ролі қарастырылған
Keywords: miRNA; mRNA; сайты связывания; гены-мишени.miRNA; байланысу сайттар; нысана гендер